Nyheter

Första Almedalsveckan avklarad

Av 10 juli, 2017 No Comments

Nu har Ifrågasätt avverkat sin första Almedalsvecka! Vår vd Gustav Hjärn och kommunikationschef Johan Folin var där och deltog i ett rundabordssamtal, lyssnade på seminarier och pratade med folk i och kring mediebranschen.

Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio, samtalade med Katarina Graffman (filosofie doktor i antropologi), Amanda Redin (institutet för juridik och internet), Olof Lavesson (moderat ordförande i riksdagens kulturutskott) och kulturminister Alice Bah Kunke (Miljöpartiet) om näthat och hur vi kan få bukt med det.

Almedalsveckan hade i år många seminarier om näthat, troll och ”fake news”. Det bestående intrycket är att Ifrågasätt ligger rätt i tiden, vilket också har återspeglats i den generella feedbacken vi fått från alla vi pratat med.

Vårt fokus för seminarier och paneldebatter var att lyssna av hur andra hanterar och motverkar näthat, juridiska frågor rörande hot och hat på nätet samt mediernas framtid. Utöver det har mycket tid lagts på att prata med politiker, publicister, journalister och ledarskribenter för att ge dem kännedom om Ifrågasätt.

Utanför tidningarna har vi också fört samtal med andra intressenter, som Polisens utredare av IT-brott, Institutet för Juridik och Internet, samt Linnea Claeson (handbollsspelare som även är aktiv mot näthat och ofta syns i media).

Genom mingel, seminarium och kontakter har vi även haft bra möten med politiker och lobbyister på olika nivåer. Detta inkluderar allt från riksdagsledamöter, ungdomsförbund, lokalpolitiker, tankesmedjor, branschorganisationer med flera. Det vill säga flera av dem som vi vill ska vara aktiva i våra kommentarsflöden.

Så för att sammanfatta: Vi har haft en mycket givande vecka i Almedalen och vi ser att intresset för vad vi gör är extremt stort och det är många som vill se oss lyckas.